Це не кінець світу

Це не кінець світу

На русском языке читайте здесь — Это не конец света.

24 глава Матвія починається з того, що Єшуа шокує Своїх учнів новиною про те, що прекрасний Храм в Єрусалимі, яким вони так захоплювались, буде повністю зруйнований. Якби цей центральний елемент єврейської віри зник, то це, безперечно, було б кінцем світу. Тому їх логічним питанням у відповідь було: «…Скажи нам, коли станеться це? І яка буде ознака приходу Твого й кінця віку?» (Матвія 24:3).

У відповіді Єшуа на питання учнів було шість компонентів. Розуміння їх допомагає нам усвідомити, що, з якими б кризами ми не стикнулись, це ще не кінець. І якщо це так, то благодать для того, щоб все здолати, ще доступна.

По-перше в Матвія 24:4,5,11,23-28 говориться про явний обман в світі, і навіть серед віруючих. Лжепророки і лжемесії, чи то світські, чи релігійні, уведуть людей від єдиного істинного Бога Ізраїлевого і від знання Єшуа Машияха, який здобув викуплення для людства ціною Своєї жертовної смерті і воскресіння. Тим не менше, ми не повинні впадати у відчай чи намагатись втекти, адже в Ісаї 60:1-3 говориться, що посеред глибокої темряви, яка затьмарює розум всього світу, ми повинні стояти і сяяти славою Господа.

По-друге, Єшуа сказав, що будуть війни, чутки про війну і поширяться стихійні лиха, такі як голод і землетруси (від Матвія 24: 6,7). Але в 8-му вірші Він сказав нам, що це не кінець, а тільки початок терпінь породільних. Ми, безперечно, бачили достатню кількість кровопролиття тільки в «освіченому» 20-му столітті. Воно, в поєднанні з чисельними жертвами таких подій, як сильні землетруси Ірані і цунамі, змушує нас задаватись питанням, скільки це може тривати. Це може бути кінцем світу для мертвих, але живі повинні рухатись вперед з вірою, знаючи: «Господь моє світло й спасіння моє, кого буду боятись? Господь то твердиня мого життя, кого буду лякатись? …коли проти мене повстане війна, я надіятись буду на те, на поміч Його! (Псалми 27:1-3) і «Бог для нас охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються, тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів!» (Псалми 46:1-2)

Третє, про що нас попередив Месія – це майбутнє відступництво серед Його послідовників і переслідування тих, хто буде стояти за Нього (від Матвія 24:9-12). Вже в 2-му листі Солунянам 2:7 «таємниця беззаконня» почала проникати в общину віруючих. Рав Шауль попередив про духа антихриста, який підіймається серед них.

З історії ми бачимо, як Церква надзвичайно віддалилась від свого коріння і основ. Наслідком цього стало переслідування істинних послідовників Єшуа протягом століть не тільки поганами, але й тими, хто стверджував, що представляє Його. Також мали місце гоніння на земних братів Єшуа, євреїв. Їх ненавиділи в ім’я Єшуа, доки Його ім’я не стало зненавидженим і загрозливим серед них.  І все ж страждання за Господа – не кінець, а засіб демонстрації віри до тих пір, доки все не звершиться. В Посланні до Євреїв 11:36-40 говориться, що ті, хто «дізнали наруги та рани… кайдани й в'язниці… умирали, зарубані мечем, тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, засумовані, витерпілі… всі вони» одержали «засвідчення вірою…»

В-четвертих, Єшуа сказав, що послання Царства Божого повинно поширитись на весь світ до Його повернення. Це послання не тільки особистого спасіння: «Увіруйте в Єшуа, і ви можете попасти на небеса». Хоча це і правда, але це тільки перший крок впливу на світ, що гине і помирає. Потрібно, щоб серед лжепророків, кривавих конфліктів, неконтрольованих природних лих і переслідувань були люди іншого Духу. Люди, чиє життя показує, що їх «життя… на небесах, звідки ждемо й Спасителя, Господа Ісуса Христа…» (Филип'ян 3:20).

Матвія 24:15-22 і паралельні уривки з Луки 21:20-24 дають нам п’ятий пункт. Він починається з того, про що говорить нам Єшуа на початку цього дискурсу — руйнування Храму в Єрусалимі і наступне розпорошення єврейського народу по всьому світі. Через сорок років після того, як Він проголосив ці слова, армії Римської імперії почали свою роботу по руйнуванню, розпорошенню і вбивству. Через шістдесят років після цього остання невдала спроба перемогти римлян з боку Бар-Кохби призвела до повного спустошення Єрусалиму, великої кількості вигнань і смертей, за чим послідувало майже 1900 років скорботи для дому Ізраїлевого. Це було передбачено в 26-му розділі книги Повторення Закону і в 26-му розділі книги Левит. Єшуа вказав, що це не кінець, а знак, що вказує на майбутнє, оскільки в книзі Левит 26:40-45 обіцяно, що навіть на землі своїх ворогів єврейський народ не буде повністю відкинутий їх Богом.

Це підводить нас до шостого, і останнього пункту. В Євангелії від Матвія 24:32 і від Луки 21:24 сказано про фігове дерево, вигнання якого підходить до закінчення — і яке знову приносить життя. Відновлення Ізраїльського народу на землі Ізраїля, з’єднаній з Богом Ізраїля, Месією Ізраїля, є знаком того, що Він дуже близько.

В Діяннях 3:21 говориться, що «Його небо мусить прийняти аж до часу відновлення всього, про що провіщав Бог від віку устами всіх святих пророків Своїх». Ми не знаємо, скільки часу залишилось, але ми знаємо, що, не дивлячись на значні випробування і майбутні труднощі, ми знаходимось в «періоді відновлення», і прийшов час «випростатись, і підняти свої голови, бо зближається наше визволення!» (Луки 21:28).

Коли ми відчуваємо себе пригніченими, добре пам’ятати, що це ще не кінець світу, доки він не настане. Але коли кінець світу все ж таки настане, то, алілуя, Він з нами!

Автор — Моше Морісон / news.kehila.org
Переклад — Наталія Гудик для ieshua.org

Пожертвовать

Последнее: 27.04. Спасибо!